Op de middelbare school bouwde ik af en toe al eens een bouwpakket van een auto of vrachtwagen maar een jaar of 10 geleden is het echt mijn hobby geworden en bouw ik toch wel twee of drie avonden in de week. Hoeveel ik in de jaren gebouwd heb weet ik niet precies maar het zijn er heel wat. Alleen als een auto heel goed gelukt is zet ik hem in de vitrine. Die auto’s die wat minder goed lukken gaan na verloop van tijd weer weg. 

Het bouwpakket bestaat uit zo’n 100 á 150 onderdelen.   Aan de hand van de beschrijving bouw ik de auto met behulp Speciale lijm. Dat is een secuur werkje waarbij enig geduld wel van pas komt. De onderdelen verf ik, voordat ik ze vastlijm, met een klein kwastje, de wat grotere onderdelen en de buitenkant spuit ik met een spuitbusje. Ik spuit zo’n drie dunne laagjes voor een mooi strak resultaat. Van binnenkomst tot in de vitrinekast is ongeveer 30 uur hobbywerk. Hierbij maak ik op internet ook studie van de echte auto zodat ik wat meer detail kan aanbrengen aan de auto. 

Ik bouw voornamelijk rallywagens en GT3 auto’s. Hierbij moet ik de auto ook bestikkeren met decals. Decals zijn hele dunne stikkers die je in het water moet leggen, dan komen ze los van het papier waarna je ze op de auto kunt aanbrengen. Als de decal is opgedroogd zitten ze vast op de auto. Van veel bouwpakketten zijn veel verschillende decalssetjes op de markt waardoor je je favoriete auto kunt maken. Een voorbeeld daarvan is de Mercedes AMG GT3 waarvan ik al diverse uitvoeringen heb gemaakt.  

Soms bouwen we samen met een groepje, dat is erg gezellig, Ik bouw deze auto’s omdat ik een passie heb voor auto’s. Ik kon, volgens mijn ouders, eerder auto zeggen dan papa of mama. Ik heb altijd al modelautootjes en autofolders verzameld. 

Advies voor beginners
Begin niet te ingewikkeld. Begin met een niet al te dure bouwpakket van het merk Revell. Als dat bevalt kun je bouwpakketten aanschaffen van de merken Tamiya, Belkits, Fujimi of Hasegawa. Deze bouwpakketen zijn wel wat duurder maar zijn kwalitatief wel wat beter dan een Revell kit. 

Ik koop mijn modellen bij Krikke in Groningen maar vaak ook op internet bij toms.nl/thescalemodeler of voor een nog breder assortiment bij dominomodel.com