Modeltreinbaan Schaal N.

Een echte hobby, tenminste voor mij vooral omdat ik zelf nogal es wat zelf maak. Zelf een locomotief maken (een Sik) of een boerderij (fantasie) of mijn eigen huis (geheel op schaal van dun plasticplaat (Slaters/Evergreen). Ik heb schaal N (1:160) wat betekent dat een millimeter op mijn treinbaan in het echt 16 cm is. Dis een paaltje in een tuintje van 1 mm is in werkelijkheid 16 cm. Maarja, dunner is lastig en breekbaar. Dus compromis: gewoon accepteren. Oja, en ook accepteren dat het met een vergrootglas nergens op lijkt. Maar van een halve meter afstand is het perfect!

Gewoon doen! Mijn advies, als je zelf ook wilt beginnen. Het gaat niet vanaf dag 1 gelijk 100% goed. Mijn treinbaan ligt er al jaren, en nog lang niet af. Hoeft ook niet, gewoon als ik zin heb werk ik eraan.

Mijn thema is Nederland. Dus geen bergen en tunnels, watervallen, maar gewoon lekker plat. Matrieel is er ook wel, zeker nu het 3D-printen bestaat: zowat alles wat je wilt kun je krijgen. Gewoon bestellen op Shapeways.com en Panzershop.nl. De laatste heeft erg veell civiel spul (Peugeot 504, DAF2800, MB200 standaard streekbus etc).

Rijden doe ik gewoon analoog. Het is natuurlijk heel modern enzo om digitaal te gaan, maar dat is nogal een kostbare aangelegenheid. Zeker als je maar een paar keer per jaar de treinen laat rijden. Een veel tweedehands kopen, dat maakt de (dure) hobby wat dragelijker.

Het werken met 3D-geprinte voertuigen is erg leuk: je moet zelf verven (OK, je kunt het ook geheel gereed krijgen, maar da’s dubbel zo duur). Dus met leesbril en vergrootglas aan de gang. Oefening in geduld zullen we maar zeggen.

Kortom: een leuke hobby, waarmee je met veel geduld echt iets moois kunt maken, vooral als je veel zelf maakt. Dan wordt het echt jouw ding.

Mocht je geïnteresseerd zijn, kom dan gerust eens langs. In het echt is het namelijk veel leuker!

Bert Westra, Noordhorn (500448)