We hebben een afspraak met Henk Renkema, hij is vrijwilliger op de “Zonexpres”. De afspraak is dat we met Henk even een rondje rijden over het terrein van het Zonnehuis, om zo zijn werk in beeld te brengen.

Als we Henk aantreffen, stopt hij net bij het gebouw ‘Kompaan’, waar hij twee bewoners van het Zonnehuis moet ophalen en terugbrengen naar het gebouw (verder op het terrein).

De bus wordt voorgereden en via een bepaald systeem gaat de bus door de knieën, zodat de rolstoelen gemakkelijk kunnen worden ingereden en de bus.  Nadat de passagiers zijn begeleid bij het instappen en de bus weer in de normale stand is gezet kan de rit beginnen.  En zodra de beide bewoners weer terug zijn op hun bestemming zit de eerste serie ritjes erop.

Henk heeft nu nog even tijd over om de gasfles te vervangen.  Deze gasfles zorgt ervoor de cabine van de ‘Zonexpres’ verwarmd kan worden. We rijden met Henk naar de standplaats van de wagen en verwisselen de gasfles.

Onder de ‘motorkap’ zien wij ook het enorme accupakket waarop deze Zonexpress rijdt.

Henk heeft nog een half uurtje over om nog even een kopje koffie te drinken in de hoofdlocatie, waarna er weer een aantal ritten op de lijst staat. We nemen afscheid. Ik heb voorlopig genoeg beeld.

Henk doet dit vrijwilligerswerk werk op zijn vaste tijd in de week.
Samen met een grote ploeg andere vrijwilligers zorgt hij ervoor dat de kwetsbare bewoners mee kunnen doen aan activiteiten. Bijvoorbeeld naar het zwembad of naar de fysiotherapie. Het is vrij simpel: Als de vrijwilligers er niet zouden zijn, zouden al deze medemensen niet op hun plek komen. De Zonexpres is ook voor hen een zonnestraaltje in hun leven.

Het rijden op de Zonexpres is een hele mooie ervaring Het is In het begin even wennen. Er zijn altijd vrijwilligers nodig, Vele handen maken licht werk. Als er meer vrijwilligers zouden zijn, dan kunnen de eventuele gaten in de planning door ziekte of door andere omstandigheden snel kunnen worden opgevangen.

Een vrijwilliger, die een aantal jaren op de bus heeft gereden schrijft het volgende:

‘Belangrijk voor mij was een leuke invulling van mijn tijd en het feit dat je op deze manier iets voor anderen kunt doen. En vooral voor de kwetsbare bewoners van het Zonnehuis. Je komt op alle afdelingen van het Zonnehuis en je bent welkom omdat je bewoners komt halen en weer thuisbrengt. Je zorgt ervoor dat ze eens uit hun dagelijkse omgeving komen en mee kunnen doen met activiteiten. Als jij ze niet haalt zullen ze misschien altijd binnenblijven. En het is gewoon leuk om met zo’n bus te rijden en hier en daar te manoeuvreren. Het was een leuke en leerzame tijd (je leert ook omgaan met bewoners van een verzorgingstehuis).’

 

Proefritje maken?

Als je denkt, dit lijkt me wat en Ik wil eens een keertje meerijden op de Zonexpres om te kijken en ervaren hoe het precies in zijn werk gaat? Dat is wellicht mogelijk. Neem even contact op met Henk Renkema.

 

 

Vacature

In het Zonnehuiswonen mensen met diverse achtergronden. Bewoners
hebben een eigen appartement binnen een woongroep. Om zich op het terrein
te kunnen bewegen kunnen bewoners gebruik maken van de wijkbus.
De wijkbus is een elektro bus die in staat is om te verlagen, dit om het in-en
uitstappen makkelijker te maken.

Voor de wijkbus zijn we opzoek naar chauffeurs. Deze bus rijdt van 8.30 uur tot
17.30 uur indien nodig voor een activiteit tot 22.00 uur over het terrein aan de
Oostergast. Diensten worden per dagdeel ingeroosterd.
Voor het besturen van de bus zijn we opzoek naar vrijwilligers,
 Die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B
 Een klantvriendelijke en servicegerichte instelling hebben en wekelijks
een dagdeel beschikbaar zijn.

Tevens zij we opzoek naar bijrijders ter ondersteuning van de chauffeur. Bij
deze functie is een geldig rijbewijs niet noodzakelijk.

Heeft u belangstelling of bent u benieuwd naar andere mogelijkheden neem
gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Baukje Donker
Zonnehuisgroep Noord
Vrijwilligerscoördinator
Gemmastraat 14
9801 VG Zuidhorn
tel; 0594 508518
e-mail: b.donker@zonnehuisgroepnoord.nl