De Norritsstraat is vernoemd naar John Norrits (1547-1597), aanvoerder van een Engels regiment in Staatse dienst, na het verraad van Rennenberg. Hij ontzette Steenwijk in 1581. Daarna verenigde hij zich met Sonoy en Wigbolt tot 46 vendels. Hij nam op 9 juli 1581 Munnikezijl in en hij versloeg de Rennenbergsen bij Grijpskerk. Maar op 30 september 1581 werd hij bij Noordhorn in het Norritsveld verslagen door de Spaanse Stadhouder Verdugo, die met zijn leger van 3000 man voetvolk en 3000 ruiters in Noordhorn lag. Norrits en Willem Lodewijk die hem aanvielen, verloren bij deze slag 1000 manvolk, 5 zware kanonnen en 28 vaandels.” Wonderlijk genoeg blijkt Norrits eigenlijk Norreys te heten. (bron:  Historische Kring Zuidhorn)

Eén van onze lerzers attendeerde ons op het volgende:

Zie ook de website https://www.norritsstraat.nl/    Op deze pagina meer over de straatnaam
(De tekst is m.i. niet betrouwbaar i.v.m de molen.)
Waar de molen nu staat stond toen géén molen.
Vlakbij ons op de hoek stond een molen en het huis wat daar nu nog staat heet “Meulnbargje”.

De streek was toen kwelder en slecht begaanbaar. de enige grote weg was de oude heirweg tussen het museum en de voormalige groentewinkel door en dan langs Oxwerd op Niezijl af.Hier was een driehoekige schans.

Zie: Gedenkwaardige geschiedenissen.De avonturen van Frederik van Vervou, hofmeester in dienst van stadhouder Willem Lodewijk.

ISBN 9789461531926 2016 uitgeverij ASPECT.

 

 

 

Lees ook de slag bij Noordhorn KLIK HIER